
A megfelelő, kiegyensúlyozott zsírsav-bevitel megnöveli a sportolók teljesítményét és állóképességét, gyorsabban felgyógyulnak a betegségekből, mert a létfontosságú zsírsavak segítenek a szervezet anyagcseréjében. A zsírsavak az állatok állóképességének és gyógyulásának javításában is nagy szerepet játszanak.
Agyi funkciók
Az agy fejlődéséhez és működéséhez is nagy szükség van a
esszenciális zsírsavakra. Szervezetünk zsírban leggazdagabb
szerve az agy, tömegének felét létfontosságú zsírsavak alkotják.
Nem is olyan sértő, ha az embert "hájfejűnek" titulálják, hiszen
az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya az agyban 1:1.
Az agyfejlődés és működés három fő területén használhatók
terápiaként a zsírsavak: segítenek a tanulási problémák,
diszlexia (olvasási nehézség), hiperaktivitás leküzdésében, a
bűnözési hajlam csökkentésében és az elmebetegségek kezelésében.
Állatkísérletekkel igazolták, hogy zsírsavszegény táplálékkal
etetett patkányok kölykei tartós tanulási hibákkal születnek.
Lovak, kutyák és macskák esetében a hiperaktivitás jól javítható
a zsírsavbevitel megnövelésével, illetve kiegyensúlyozásával.
Gyermekek esetében kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű
zsírsavat tartalmazó olajok adagolása segít a diszlexia,
szétszórt figyelem, hiperaktivitás és más tanulási problémák
leküzdésében.
A megfelelő étkezés megóvja az agyat attól, hogy az alacsonyabb
kérgi funkciók kerekedjenek felül. Az elmebetegségek kezelésében
a zsírsavak alkalmazása ígéretes eredményeket mutat. A zsírsavak
javítják a kedélyállapotot, enyhítik a depressziós tüneteket.
A bőr
Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet játszanak a bőr, a haj
és a körmök felépítésében. Védőréteget képeznek bőrünkön,
ezáltal megóvják a kiszáradástól, amely több betegség forrása
lehet, például a gyulladásoké. A zsírsavak védő szerepének
tulajdonítható a székrekedés és az ehhez társuló toxikus állapot
elkerülése is.
Egy felnőtt napi zsírsavszükséglete általában két evőkanál magas
zsírsavtartalmú olaj, de az egyéntől függ a mennyiség
hatásossága. Ez a zsírsavmennyiség segít az ekcémás, aknés
pszoriázisos bőrbetegségek gyógyulásában, napozáskor pedig
elkerülhető a leégés.
Az esszenciális zsírsavak alkalmasak méregtelenítésre is. Az
olajban oldódó méreganyagok a verejték útján távoznak a
szervezetből, de a verejtékezés során olajok is távoznak,
amelyeket pótolni kell, hogy megóvjuk a bőrt a kiszáradástól. A
száraz bőr a létfontosságú zsírsav hiányára utal. Télen nagyobb
szükségünk van zsírsavakra, mint nyáron, ez a magyarázata annak,
hogy ősszel sok embernek szárazzá válik a bőre. Így jelzi a
szervezet, hogy több zsírsavra van szüksége.
Szervezetünk biológiai bölcsességére utal, hogy száraz bőrrel
élhetünk, de "száraz" májjal vagy aggyal nem. Az agy és a máj az
a két szerv, amely minden más szervet megelőzve jut esszenciális
zsírsavakhoz a táplálékból, s csak miután minden szerv ki van
elégítve, akkor jut zsírsavhoz a bőr.
Mikor és mennyi zsírsavat tartalmazó olajat fogyasszunk?
Ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk, megeshet, hogy túl
aktívak leszünk, és nem fogunk tudni aludni, tehát legjobb, ha
lefekvés előtt néhány órával vesszük be az adagot.
Ha egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztunk, mint amennyit a
májunk fel tud dolgozni, telítettnek, nehéznek érezzük
gyomrunkat, émelyegni fogunk. Vannak, akiknél allergiás reakciót
válthat ki az olaj, ezért ők emésztést elősegítő enzimekkel
együtt szedjék. Az olaj-allergia nagyon ritka, még allergiára
különösen hajlamos egyéneknél is. A megfelelő olajok még
segíthetnek is az allergiás tünetek enyhítésében.
A szervezet egyéb funkciói
A zsírsavak jótékony hatása az emésztőrendszerben is
megfigyelhető. Segítségükkel megelőzhető a nyombélfekély és az
ételallergia, csökkentik az étvágyat, a cigaretta-, alkohol- és
drogfüggőséget. A zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek a
belső szervek: máj, vesék, hasnyálmirigy és más belső
elválasztású mirigyek működéséhez. A spermatermelődés és a női
hormonális ciklus szempontjából is fontos szerepük van, akárcsak
a koleszterin vér útján történő szállításában. Az omega-3
zsírsavak mellékhatások nélkül csökkentik a triglicerideket. Nem
tévedés: egyes zsírok csökkentik a vér zsírtartalmát!
Szervezetünk prosztaglandin-termelésre is felhasználja az
esszenciális zsírsavakat. A prosztaglandinok hormonszerű
anyagok, amelyek csökkentik a vérlemezkék tapadását, ezáltal
csökkentik az artériák elzáródását, megelőzik a szívinfarktus és
az agyvérzés kialakulását. Csökkentik a magas vérnyomást, a
gyulladások kialakulását, segítik a fölös vízmennyiség
kiválasztását.
A létfontosságú zsírsavak megelőzik a DNS károsodását. Az
omega-3 zsírsavak antioxidáns tulajdonságúak olajban oldódó
közegben, akárcsak a C vitamin vízben oldódó közegben. Az
antioxidáns anyagok kémiailag aktívak, szinte "feláldozzák"
magukat azokkal az anyagokkal szemben, amelyek károsítanák
sejtjeinket. Immunrendszerünk a zsírsavakból "oxigénbombákat"
gyárt, hogy elpusztítsa a betolakodó idegen anyagokat.
Az esszenciális zsírsavak kiválóak a gombás fertőzések
kezelésében, de gátolják a rákos sejtek képződését is. Részt
vesznek az ásványi anyagok szállításában és az anyagcserében,
főként a fehérjék anyagcseréjében.
Összefoglalva: az esszenciális zsírsavak a szervezet minden
egyes sejtjének működéséhez elengedhetetlenül szükségesek,
nélkülük a szervezet egyetlen sejtje, szövete vagy szerve nem
működne tökéletesen. Hiányuk számtalan betegség forrása lehet:
omega-6 zsírsavhiány esetén ekcémaszerű bőrelváltozások,
hajhullás, a máj elzsírosodása, viselkedésbeli változások
figyelhetők meg. A vesék rosszul működnek, nagyfokú vízvesztés
történik a bőrön keresztül, a mirigyek kiszáradnak, megnő a
fertőzésveszély, nehezebben gyógyulnak a sebek, szárazzá válik a
bőr, a haj, a szem, megnőhet a koleszterinszint. Omega-6 hiány
esetén növekedésbeli visszamaradás következhet be,
szívritmuszavar léphet fel, ízületi problémák jelentkezhetnek, a
férfiaknál sterilitást, nők esetében vetélést okozhat. Az
omega-3 zsírsav hiánya szintén okozhat növekedésbeli elmaradást,
viselkedészavart, gyengeséget, tanulási problémákat, a
mozgáskoordináció romlását, végtagzsibbadást.
Az olajok összetevői
Az egyes magvakban (dió, mogyoró, mandula) és finomítatlan
olajokban megtalálható, olajban oldódó alkotóelemek figyelmet
érdemelnek. Ezek menynyisége igen csekély, de hasznuk annál
nagyobb. Csak a feldolgozatlan, finomítatlan olajokban és
magvakban fordulnak elő, a boltokban kapható finomított
olajokban nem. Ezen összetevők haszna egészségünk szempontjából
igen nagy: csökkentik a koleszterinszintet, javítják a szív és
az érrendszer működését, az emésztést, elősegítik a
hasnyálmirigy enzimeinek termelődését, javítják a máj és az
epehólyag működését, növelik az epe termelődését, antioxidáns
anyagokként működnek, megvédik az esszenciális zsírsavakat az
oxidációtól, gyulladáscsökkentő hatásuk van, védik a szemet és
javítják az agy és az idegrendszer működését.
Ezek az alkotóelemek az olajok pusztán két százalékát teszik ki.
Számtalan növényben előfordulnak, például az extra zöld
olívaolajban, de tanulmányozásuk még kezdeti állapotban van.
Milyen az ideális egyensúly?
A hagyományos ételekben a kalória 15-20 %-a származik zsírokból.
Az eszkimók tápláléka főként bálnazsír, így kalóriaszükségletük
60 %-át zsírokkal fedezik. A bálnazsír lévén finomítatlan zsír,
rendkívül gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, ezért az
eszkimóknál ritka a szívinfarktus, az agyvérzés, a rák illetve a
cukorbetegség. A finomítási eljárások tökéletesedésével sajnos
elpusztítják az olajok hasznos alkotóelemeit.
A kutatók szerint az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális aránya
1:4. Omega-3 zsírsavat főleg a lenolajban találhatunk, a
napraforgó és szezámolajban főként omega-6 zsírsav található, de
jó a rizs-, búza- és zabcsírából származó olaj is.
(Természetesen finomítatlan formában!) Az olajok e mellett
közepes láncú trigliceridekben (főleg a kókuszolaj), lecitinben
és A illetve E vitaminban is bővelkednek.
Legfontosabb tehát, hogy elkerüljük a túl alacsony és túl magas
zsírtartalmú ételeket. A létfontosságú zsírsavak megfelelő
aránya az étrendünkben szervezetünk megfelelő működését
biztosítja, de ne feledkezzünk meg az ásványi anyagokról,
vitaminokról, aminosavakról sem, mert ezek hiányában az
esszenciális zsírsavak nem tudják kifejteni jótékony hatásukat.
Összeállította: Illyés Emese